19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022

Uit 41 aanmeldingen zijn 19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022. Zij gaan de komende maanden aan de slag om samen met bedrijven of overheden hun oplossing voor uiteenlopende mobiliteitsproblemen te gaan testen. Mobility Lab, hét startup-programma op het gebied van mobiliteit, koppelt de geselecteerde startups onder het motto ‘Niet lullen maar testen!’ aan een aansprekende eerste klant, waar ze hun innovatie kunnen bewijzen in de praktijk.

Startups uit binnen-en buitenland meldden zich aan voor de 6e editie van Mobility Lab. Voor het 9 maanden durende programma zijn uiteindelijk 19 nationale en internationale startups geselecteerd. 10 startups komen uit Nederland en de overige deelnemers zijn afkomstig uit België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Singapore en Amerika. De startups gaan hun innovatieve oplossing testen in de regio’s Limburg, Rotterdam, Noord-Brabant, Utrecht. “Technologie en innovaties kunnen ons vervoer en verkeer veiliger, schoner, efficiënter en comfortabeler maken. Het is dan ook mooi om te zien dat steeds meer jonge bedrijven ideeën ontwikkelen waarmee deze doelstellingen, in Limburg en daarbuiten, gehaald worden. De hulp die startende ondernemers van Mobility Lab krijgen, toont aan dat de samenwerking tussen het Zuid Nederlandse samenwerkingsverband SmartWayz en Mobility Lab concrete resultaten begint op te leveren”, zegt Maarten van Gaans-Gijbels, gedeputeerde Mobiliteit in Limburg.

Duurzame mobiliteit
Er wordt overal in Nederland en het buitenland gewerkt aan duurzame en slimme mobiliteit op een zo veilig mogelijke manier. Bij de diverse inzendingen van dit jaar staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt er bij een startup uit Maastricht gewerkt aan 100% fossielvrije, off-grid oplaad hubs voor elektrische auto's en vrachtwagens en aan revolutionaire hogedruk luchtmotoren voor de voortstuwing van alle voer- en vaartuigen die nu op diesel, benzine of gas rijden of varen. Verder is een startup geselecteerd die energie overal toegankelijk wil maken door middel van een slim inzetbaar en makkelijk te vervoeren zonnepaneel.

Veiligheid
Op het gebied van veiligheid is ook een aantal deelnemers actief. Er is bijvoorbeeld een startup geselecteerd die een veiliger proces van aanmeren biedt bij een kade of sluis door middel van een sensor-oplossing. Ook neemt een startup deel die zorgt dat data op een betrouwbare en veilige manier tussen machines en infrastructuur verstuurd wordt; iets dat ook in de mobiliteitswereld een steeds belangrijkere rol speelt. Daarnaast wordt een innovatie gepresenteerd die rijervaringen aangenamer en vooral veiliger wil maken door de bestuurder bewust te maken van bijvoorbeeld vermoeidheid, agressie, angst, en afleiding tijdens het rijden.

Deelvervoer
Deelvervoer komt ook dit jaar weer aan bod tijdens Mobility Lab. Zo worden er buurtstallingen gevuld met deelvervoer aangeboden, maar ook bezorging van elektrische deelauto's op maat uit een postcode pool en tevens een SAAS-platform voor het organiseren en optimaliseren van shuttle services voor werknemers. Dit systeem biedt tevens de mogelijkheid om CO2-uitstoot en reductie van het werknemerstransport nauwkeurig in kaart te brengen. Vanaf Januari 2023 zal dit immers verplicht worden voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.

Testen bij launching customers
De komende maanden koppelt Mobility Lab de geselecteerde startups door middel van speeddates aan zogenaamde launching customers. Dit zijn partijen met een specifiek mobiliteitsprobleem waar innovatie mogelijk een oplossing kan zijn. Zo voert de gemeente Maastricht vanaf 2025 ZES (Zero Emissie Stadslogistiek) in en diende in dat kader een challenge in bij Mobility Lab met als doel voor de ondernemers in de binnenstad een zero-emissie logistieke oplossing te realiseren. En is de gemeente Maasgouw op zoek naar een startup met een goede oplossing op het gebied van verkeersveiligheid om de leefbaarheid te verbeteren en de energiekosten omlaag te krijgen.

“Mobility Lab gaat de startups de komende maanden introduceren bij meer dan 100 verschillende bedrijven en overheden. Zo doen onder andere Zuid Limburg Bereikbaar, Ahoy Rotterdam, Achmea en Brabants MobiliteitsNetwerk mee”, vertelt Paul Bevers, clusterhoofd Innovatie en Ontwikkeling van SmartwayZ.NL. Met een ideale match tussen startup en launching customer wordt er een innovatie pilot op maat ontwikkeld, waarna de mobiliteitsoplossing van de tekentafel in de praktijk wordt getest.

Meer informatie, inclusief deelnemers en cases is te vinden op www.mobilitylab.nl

 

 

Deel dit bericht

© RoermondBereikbaar

Samen houden we Roermond Bereikbaar.