De werkgeversaanpak van Roermond Bereikbaar

Eerder lieten we al weten dat drie grote werkgevers zich hebben aangesloten bij Roermond Bereikbaar, om samen te werken aan een beter bereikbare en vitale stad en regio. Oftewel: aan minder auto’s en méér fiets en/of OV. Aan minder CO2-uitstoot en méér beweging. Maar wat houdt die werkgeversaanpak nu precies in? Een gesprek met mobiliteitsmakelaar Rob Schaap.  

“Via de werkgeversaanpak stimuleren we structureel ander reis- en werkgedrag bij bedrijven in de regio”, begint Rob, mobiliteitsmakelaar van het eerste uur bij Maastricht Bereikbaar (sinds 2010) en nu ook bij Roermond Bereikbaar.

Intensieve samenwerking

Aan de basis van de werkgeversaanpak ligt een intensieve samenwerking met betrokken, actieve werkgevers. Rob: “Jaren geleden moesten we aan werkgevers in Maastricht trekken om hen enthousiast te maken voor ‘mobiliteit’. Dat is al lang niet meer zo. Bedrijven zijn begaan met de gezondheid van hun personeel, met de vitaliteit van hun onderneming, met duurzaam reis- en werkgedrag en met de bereikbaarheid én leefbaarheid van stad en regio. Samen met hen werken we aan het realiseren van bedrijfsspecifieke ambities op het vlak van mobiliteit. Met de kennis en ervaring van nu hebben we voor (bijna) elk vraagstuk een oplossing op maat. Die expertise zetten we nu ook voor Roermond in.”

Samen houden we Roermond bereikbaar

Roermond Bereikbaar gaat bedrijven en organisaties in de stad en de regio helpen om hun klanten, leveranciers en medewerkers slimmer naar hun bestemming te laten reizen. Dat is ook nodig, met de werkzaamheden voor de herinrichting van de N280 vanaf begin 2019 in combinatie met de drukke weekenddagen en Duitse feestdagen. Drie grote werkgevers hebben zich al aangesloten bij Roermond Bereikbaar. “Dat zijn de gemeente Roermond, het Laurentius Ziekenhuis en het Waterschap Limburg”, vertelt Rob. “Met hen bereiden we nu de eerste slimme reisacties voor, zoals Ontdek de e-bike en Ontdek het OV. Via deze acties kunnen medewerkers gratis een e-bike of het OV uitproberen voor hun woon-werkverkeer.”

Advies op maat via mobiliteitsscan

Bedrijven kunnen rekenen op maatwerk. “We brengen samen met de werkgever de kansen rondom het thema mobiliteit in kaart”, licht Rob toe. “Daarvoor voeren we een zogenaamde mobiliteitsscan uit. Die scan is super handig, omdat ’ie inzicht geeft in het huidige reisgedrag van medewerkers én het aantal medewerkers laat zien waarvoor reële, geschikte alternatieven voor reizen met de auto in de spits mogelijk zijn. Je ziet als werkgever zo direct waar voor jou en jouw medewerkers kansen liggen. Als werkgevers zich aansluiten, dan kunnen hun medewerkers gebruik gaan maken van onze producten en diensten gericht op slim reizen. Hiervoor vragen we van werkgevers jaarlijks een 'symbolische' contributie van € 10,- per medewerker, met een maximum van € 5.000 per organisatie.”

Beproefde werkwijze

Voor de uitvoering van de werkgeversaanpak bij Roermond Bereikbaar wordt gebruik gemaakt van de werkwijze van Maastricht Bereikbaar. Daar zijn succesvolle resultaten bereikt. “Eind 2017 hebben we samen met 42 werkgevers en hun medewerkers dagelijks 3.200 auto’s uit de spits weten te halen”, aldus Rob. “Dat is elke dag goed voor ruim 12 kilometer minder auto’s op de weg. We bedienen in Maastricht nu zo’n 45.000 medewerkers met onze producten en diensten. Het is geweldig om te zien dat steeds meer mensen kiezen voor de fiets, e-bike, het OV, reizen via een P+R of slim werken, door bijvoorbeeld de spits te mijden of een dagje thuis te werken. Behalve in Maastricht, werken we ook in Parkstad en Sittard-Geleen. En nu dus ook in Roermond. Ik kijk ernaar uit om in Midden-Limburg samen aan de slag te gaan.”

Nieuwsgierig geworden en wil je als werkgever meer weten over wat Roermond Bereikbaar voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met mobiliteitsmakelaar Rob Schaap.

Samen houden we Roermond Bereikbaar.

Volg ons op:

Contact

Roermond Bereikbaar
Markt 31 - Postbus 900
6041 EM Roermond - 6040 AX Roermond
E info@roermondbereikbaar.nl

Privacystatement