Pilot 'Slim Sturen' van automobilisten 

Het Zuid-Nederlandse mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL is in juli 2019 het project Slim Sturen (voorheen Verkeer Management-regels) gestart. In het project hebben wij samen met acht marktpartijen en de gemeente Breda mee mogen werken aan een digitale netwerkvisie. Deze ‘onderlegger’ voor navigatiesystemen geeft serviceproviders zicht op het gewenst gebruik van het wegennet. Maar wat betekent dat nu precies?

Rembout van Gemert,  coördinator Afstemming wegwerkzaamheden & evenementen bij Roermond Bereikbaar verteld er meer over. “Tijdens topdruktedagen komen er veel bezoekers naar het Designer Outlet en het centrum van Roermond, dat leidt tot files. Dankzij de netwerkvisie van het project Slim Sturen zijn er nieuwe sturingsmogelijkheden gekomen die direct bij de automobilist aankomen via het navigatiesysteem in de auto of via de smartphone.”

“Het navigatiesysteem leidt automobilisten bij Topdagen via een alternatieve route om de files heen. Op een dusdanige manier dat o.a. woonwijken en schoolomgevingen niet belast worden, maar juist daar de rust en veiligheid gewaarborgd wordt.”

Daarnaast wordt de automobilist op zo’n Topdag via de navigatie begeleid naar een  beschikbare parkeermogelijkheid. Vaak zien we namelijk dat de parkeerplaatsen bij de Designer Outlet op een Topdag op bepaalde tijden vol staan, maar dat er nog wel capaciteit is in de parkeergarages in de binnenstad. Hoe prettig is het dan dat je navigatiesysteem dit weet en daar je daar naar toe leidt.” 

“De pilot Slim Sturen is nog in onderzoek. De bedoeling was om met Blackweek (eind november) een praktijktest te doen, maar door de Corona zijn er even geen Topdagen in Roermond. Wel is er al een ketenanalyse geweest. Hierbij is gekeken of alle informatie vanuit de verkeerscentrale naar de serviceproviders die de navigatie aanbieden goed doorkomt. Deze test is geslaagd! De praktijkproef op de weg hoopt SmartwayZ.NL in het voorjaar 2021 alsnog te kunnen uitvoeren, ” zo sluit Rembout af.

Ben je benieuwd naar het complete verhaal van het project Slim Sturen dat door SmartwayZ.NL? Lees dan verder via: www.smartwayZ.NL

Meer weten?

Neem dan contact op met Rembout van Gemert, Coördinator Afstemming Wegwerkzaamheden en Evenementen van Roermond Bereikbaar. 

Rembout van Gemert

Coördinator Afstemming Wegwerkzaamheden en Evenementen

E remboutvangemert@roermond.nl
T 06 51 60 36 02

Wellicht is dit ook interessant voor je?

Samen houden we Roermond Bereikbaar.

Markt 31 - Postbus 900 - 6041 EM Roermond - 6040 AX Roermond
E info@roermondbereikbaar.nl